måndag, 17 december 2018

Ledaren

Skrivet av  Publicerad i Om banan tisdag, 14 januari 2014 14:20
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Champions, statistik och nytt år...

Körsvenschampionatet har spetsat till sig ordentligt inför finaldagen. Kim Eriksson skaffade sig redan i början av året en klar ledning men försprånget har ätits upp succesivt av Jennifer Tillman. Faktum är att Jennifer var förbi någon timme förra tävlingsdagen innan Kim kontrade med en seger. Som satt skönt, det kunde ingen ta miste på.
- Det var jävlar i mig på tiden. Finaldagen ska jag vinna varenda jävla lopp jag kör, proklamerade Kim i segerintervjun. Det går inte att ta miste på att det är vinnarskallar vi talar om…
För Kims del var första halvåret rena segertåget medan segertorka till stor del har rådit det andra. Segern förra gången var faktiskt Kims andra seger på Mantorp sedan början av juli. Men lagom till avgörandet tycks segerformen vara tillbaka. Självförtroende är en viktig ingrediens, inte minst för en travkusk. Att vara i flytet, befinna sig i den s k zonen, handlar naturligtvis mycket om psykologi.
För Jennifers del har segrarna ramlat in i jämnare takt men det är först nu i december hon fått riktig närkontakt. För att åskådliggöra detta kan man plocka fram vissa anmärkningsvärda fakta. Som att Kim tog sin 19:e årsseger på Mantorp den 17 juni medan Jennifer nådde samma segertal först 6 december.
Men hur som helst: då är då och nu är nu och det är två dagar före julafton allt ska avgöras!
I Tränarchampionatet försvarar Mikael Selin titeln.


Tolvåringar i pension
Några tolvåringar som nu faller för åldersstrecket har varit igång på tävlingsbanan under denna sin absolut sista säsong. Den vinstrikaste av dessa är Lars-Göran Gustafssons You See Dusty som sprungit in 728.027 kr och tagit rekordet 12,4a. Tolvåringen gör i dag sin sista start, åtminstone på Mantorp. You See Dusty tränades något år av Mikael Selin, i övrigt under hela sin karriär av ägaren Lars-Göran.
Jämngamla Borg Hackstable, Toldo Tif och Web Ribb har också tävlat i år, Borg och Web ända in på höstkanten. Dessa tre sprang totalt in mellan 200.000 och 300.000 kr.


Fantastisk procentsats
Statistik kan vara väldigt användbart, intressant och roande. Den kan dessutom ofta läsas på det sätt man själv önskar. ”Lögn, förbannad lögn och statistik” sa redan Mark Twain när det begav sig.
Det hindrar inte att statistik och siffror ibland säger en hel del. Ex vis hur mycket de olika banornas tränare kapar åt sig på resp hemmabana. I år, med en tävlingsdag kvar, har hemmagardet på Mantorp (proffstränare och amatörer sammantaget) lagt rabarber på hela 32% av de dryga 23,3 miljoner som utbetalats i prispengar här. Och det är en väldigt stark siffra. Jag vill inte här ange procentsiffrorna för andra banor men kan konstatera att siffran är väldigt hög. Det finns alltså anledning för tränarna vid Mantorp, proffs såväl som amatörer, att sträcka på sig.


Nytt år för dörren
Åren går och för Mantorps del kan vi i och med denna tävlingsdag lägga banans 49:e säsong till handlingarna. Den har inneburit många glädjeämnen i stort och smått. Och en hel del fantastiska prestationer. Men också trista saker som besparingar och prissänkningar. Sådant som svenskt travsport tidigare i stort sett varit förskonad från. Åtminstone prissänkningar. Men liksom i en stor del av samhället i övrigt får nu också häst-sporten känna på tuffare tider. Naturligtvis en smärtsam process för alla inblandade. På Mantorp har vi varit synnerligen kostnadseffektiva i många år. Men jakten på besparingar och intäktsökningar måste nu intensifieras ytterligare.
När det gäller utvecklingen på ATG:s spelutbud 2014 hoppas vi alla naturligtvis på ett trendbrott. Här handlar det om en nedgång under två år. Publiken ute på banorna har dock minskat under längre tid än så. Kan den trenden vändas? Kan lockelsen av att uppleva travsporten på plats och umgås med likasinnade besegra be-kvämligheten med att sitta hemma vid datorn eller TV:n?
Räcker facebook och twitter som social samvaro? Finns det fortfarande en chans att folk vill träffas och umgås på travbanorna och uppleva sporten live? Alltså inte live i meningen direktsändning hem till dator utan live ”på riktigt”? Ja, jag vet, det känns som en annan värld.
Datorn ”stjäl” mycket tid. För att inte tala om TV:n. Hur ofta har man inte rest sig ur TV-fåtöljen, tittat på klockan och sagt ”Vad fan satt jag och tittade på den här skiten för?”
 
Hoppas nu alla får tillfälle att tillbringa julhelgen med sina nära och kära!
 
God Jul och Gott Nytt År!
 

Thomas Knutsson
Sportchef

PS. Och: Välkomna till
Mantorptravet i eftermiddag!

Läs 24607 gånger Senast ändrad tisdag, 14 januari 2014 14:22

Instagram galleri - Snapshots

Våra samarbetspartners

arnab.jpgbarncancer.jpgbergslagens_sparbank.jpgenglunn.jpghemkop.jpgherr_grillman.jpglibo.jpglif_lindesberg.jpglinde_energi.jpglindegummi.jpglindesberg_bergslagens_sjal.jpgvarmdal_traktorservice.jpgarnab.jpgbarncancer.jpgbergslagens_sparbank.jpgenglunn.jpghemkop.jpgherr_grillman.jpglibo.jpglif_lindesberg.jpglinde_energi.jpglindegummi.jpglindesberg_bergslagens_sjal.jpgvarmdal_traktorservice.jpg