onsdag, 19 december 2018

Övrig information

Skrivet av  Publicerad i Stallbacken torsdag, 30 januari 2014 15:38
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Från Svensk Travsport: Information om vaccinationsobligatoriet

Svensk Travsport har beslutat att alla hästar som fr.o.m. den 1 oktober 2009 anmäls för tävling skall vara minst grundvaccinerade eller kunna hänföras till övergångsregel (se nedan).

Vaccinationsintervall
Grundvaccination innebär två vaccinationer (A + B) med ett intervall av 21-92 dagar och därefter är hästen anmälningsberättigad. Därefter skall hästen revaccineras (R) senast inom 365 dagar för att vara fortsatt anmälningsberättigad.

Övergångsregel för hästar födda 2006 eller
Häst är anmälningsberättigad om en vaccination kan uppvisas som ej är äldre än 12 månader räknat från den 1/10 2009.

Registrering av vaccination
Svensk Travsport kommer under våren att utveckla ett nytt datasystem för registrering av vaccinationerna. Detta system kommer att överföra de vaccinationer som redan idag är registrerade eller registreras under utvecklingstiden.
Registrering sker som tidigare via sekretariaten eller direkt av Svensk Travsport (Sportavdelningen 161 89 Stockholm) och kan alltså redan utföras idag.

Hästpass
Skall alltid medföras vid tävling och vaccinationerna skall även vara införda i dessa. Detta är mycket viktigt för hästar som skall tävla utomlands. Batchnumret (identifiering av en viss tillverkning) finns på en klisterlapp som veterinären skall fästa på anvisad plats i passet.

Överskriden senaste vaccinationsdag
I det fall längre tid än 92 dagar går mellan vaccination A och B börjar man om med A-vaccination. I det fall kortare tid än 21 dagar förflutit så kommer den "andra" vaccinationen att registreras som A-vaccination.

I det fall mer än 365 dagar förflutit mellan B-vaccination och R-vaccination inträder anmälningsförbud. Hästen behöver dock inte börja om med A-vaccination om ny vaccination utförs inom 31 dagar. Överskrids även denna gräns skall hästen åter grundvaccineras och börja med en A-vaccination.

Utländska hästar
Hästar som gästar Sverige för enskilt lopp skall vid anmälningstidens utgång vara vaccinerad inom loppet av de sista 12 månaderna.

För ytterligare information:
Svensk Travsports biträdande överveterinär Göran Åkerström tel. 08 – 627 20 87

Läs 34444 gånger Senast ändrad fredag, 31 januari 2014 14:05
Mer i denna kategori: « Banpersonalen informerar

Instagram galleri - Snapshots

Våra samarbetspartners

arnab.jpgbarncancer.jpgbergslagens_sparbank.jpgenglunn.jpghemkop.jpgherr_grillman.jpglibo.jpglif_lindesberg.jpglinde_energi.jpglindegummi.jpglindesberg_bergslagens_sjal.jpgvarmdal_traktorservice.jpgarnab.jpgbarncancer.jpgbergslagens_sparbank.jpgenglunn.jpghemkop.jpgherr_grillman.jpglibo.jpglif_lindesberg.jpglinde_energi.jpglindegummi.jpglindesberg_bergslagens_sjal.jpgvarmdal_traktorservice.jpg